Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Вече осма поредна година Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/, в партньорство с Регионалните инспекторати на образованието в Бургас, Варна, В. Търново, Кърджали, Плевен, Пловдив и Хасково, организират Олимпиада по орнитология за ученици от 6 до 8 клас. Традиционно олимпиадата се провежда в три кръга – училищен, регионален и финален и в нея участват учениците, «заредени» с любов към природата и птиците и състезателен дух.

Финалният кръг за 2006 г. ще се проведе на 1 юли в Природозащитен център “Източни Родопи”, Маджарово. Класираните ученици ще премерят сили под зоркото око на квестори от БДЗП и РИО на МОН. Проверката на знанията отново включва тест, разпознаване на 20 птици по снимки и 10 вида – по звуци. Въпросите от теста покриват области от поведението на птиците, тяхната биология, екология, природозащитен статус и разпространение. Те ще покажат дали учениците познават живота на птиците и техните привички и кои са основните проблеми за тяхното оцеляване.

Тази година в училищния кръг се включиха повече от 800 ученици от цялата страна. Надпреварата в регионалните кръгове в началото на юни продължиха 80 от тях. Децата решаваха сложен тест и показаха изключителни познания в областта на орнитологията. Регионалните кръгове се проведоха в Бургас, Пловдив, Свищов и Хасково, където БДЗП има регионални офиси. Изключение тази година направи само Варна.

Пловдив
Общо 171 ученика от 10 учебни заведения в Пловдивска област се включиха в училищния кръг. Въпреки показаните завидни знания, за следващия се класираха само 19 от 6 учебни заведения. Те, съгласно регламента, успяха да съберат над 50 точки от теста. Отлично на регионалния кръг се представиха шестима. С най-добри резултати са: шестокласничката Дарина Бумбалова с 86 точки и осмокласниците Светлин Епитропов с 84 точки и Светлозара Трифонова със 79 точки. Единствено регламентът попречи на Нано Степанов от 7 клас да участва във финала. Светлин и Светлозара са дългогодишни участници в олимпиадата и са твърдо решени да завоюват първите две места във финалното класиране. За организацията и провеждането на олимпиадата в Пловдив помогнаха домакините на регионалния кръг – СОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Благодарим за подкрепата на г-жа Веселина Чапанова, както и за експертната и методическа помощ на г-жа Таня Кирилова – експерт по биология в РИО на МОН – Пловдив.

Хасково
370 ученици от 8 общини в Хасковска, Кърджалийска и Ямболска области се явиха на предварителните кръгове в Хасково. Домакин на тридесетте съревноваващи се на регионалния кръг беше ПМГ Хасково. За финала се класираха Ваня Ангелова от СОУ “Д-р П. Берон”, Свиленград, Волен Аркумарев от ПМГ Хасково и Адриан Димитров от СОУ “Д-р П. Берон”, Свиленград.

Свищов
В района на регионален офис – Свищов очакваният общ брой участници беше 100. Регионалният кръг там се проведе в залата на Бизнес център – Свищов. За него се класираха 16 ученика от Свищов, Плевен, Никопол, Белене, Козлодуй и Ореш. Първите три места заеха: Ивайло Димитров Пушкаров от ОУ „Хр. Ботев“, с. Ореш, Владимир Пламенов Милов от МГ „Гео Милев“, Плевен и Виктор Митков Костов от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Козлодуй. Наградите за регионалния кръг в Свищов осигуриха колегите от парк “Персина”.

Награди и усмивки след регионалния кръг в Свищов

Бургас
Надпреварата в училищните кръгове започнаха 200 момичета и момчета. За регионалния кръг, който се проведе в ПЗЦ “Пода”, се класираха 43-ма. Явиха се и се представиха отлично 35 млади познавачи на природата и птиците от Бургас, Айтос, Карнобат, Сливен, Поморие, Царево, Българово. Призовите места и право за участие в националния кръг спечелиха: Спасимира Маринова от ГПНЕ „Гьоте“ – Бургас, Ангелина Ценова от ПМГ „Н. Обрешков“, Бургас и Илия Илиев от СОУ „Кирил и Методий“, Карнобат.

Програма за провеждане на финален кръг на олимпиадата по орнитология
Пълен списък на класираните за финалния кръг
Провери знанията си сам като решиш тестовете от училищния и регионалния кръг
От тук, след приключване на олимпиадата, можете да си изтеглите теста за финалния кръг в  Маджарово`2006

Финалният кръг на Орнитологичната олимпиада за ученици се провежда с подкрепата на проект “Схема за мониторинг на обикновените видове птици”, финансиран от RSPB. Поздравяваме участниците за активността и добрите резултати, показани на училищните и регионалните кръгове! Благодарим на членовете и доброволците на БДЗП за съдействието в организацията!