Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

На 02 юли 2005 г. в град Малко Търново се проведе третият – финален кръг на Олимпиадата по орнитология, която Българско дружество за защита на птиците провежда за шеста поредна година. Този кръг бе осъществен с помощта на Регионалния инспекторат по образованието – Бургас и в него премериха сили 20 ученика, победители във втория кръг на олимпиадата от Бургас, Българово, Карнобат, М.Търново, Каварна, Царево, Дуранкулак, Свищов, Плевен, Свиленград и Хасково. Общо от цялата страна в трите етапа на състезанието – училищен, регионален и финален – участваха повече от 1000 ученика от 6 до 8 клас.

Дирекцията на Природен парк „Странджа“ бе домакин на финалният кръг. Труден тест с 20 въпроса, разпознаване на птици от снимки и разпознаване птици по звуци, бяха част от предизвикателствата, които обаче не успяха да затруднят младите орнитолози и те показаха завидни знания. Тази година първо място спечели Владимир Милов от Плевен – МГ“Гео Милев“; второ – Владимир Младенов от Свищов – СОУ“Цветан Радославов“ и трето – Спасимира Маринова от гр.Българово – ОУ“Васил Левски“. Победителите получиха много награди – бинокли, раници, информационни материали и специално изработени за случая торбички от плат – да напомнят на участниците за един от най-големите проблеми на околната среда – замърсяването с полиетиленови торбички.

Всички участници бяха наградени с екскурзия до местността „Мишкова нива“ – уникален тракийски храм на древен античен герой. Служителите от Общинския исторически музей в Малко Търново завладяващо разказаха за древните траки, населявали тези земи, а допълнителен колорит внасяха придружаващият ни граничен полицай със своята немска овчарка. БДЗП изказва своите благодарности на РИО – Бургас, РИО – Плевен, РИО – Хасково, РИО – Варна, благодарение на които бе възможно организирането на това състезание, на ДПП“Странджа“, които предоставиха залата, на всички учители, които отделиха от времето си, за да се включат и подготвят своите ученици и на многото доброволци от БДЗП, които дадоха всичко от себе за перфектното протичане на Олимпиадата по орнитология.