Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Днес или най-късно утре сутрин всеки желаещ може да се регистрира на сайта vrabcheta.bg и да стане един от доброволците в кампанията на Българското дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата 2“.  Така ще помогне за спасяването на трите вида врабчета у нас, които за съжаление намаляват.

Броенето на врабчетата ще се проведе на 12 май (събота) между 9 и 12 часа. Всеки участник в кампанията трябва да отдели само 10 минути в този времеви интервал.

Преди това, обаче, трябва да направи своята регистрация за преброяването в няколко лесни стъпки. Първо – да влезе на сайта vrabcheta.bg, след това да натисне бутона „ВКЛЮЧИ СЕ“, да попълни имейл и да избере парола. Необходимо е, още да посочи име и фамилия. Последната стъпка е да избере от наличната интерактивна карта най-близкото и удобно за него място, на което на 12 май (събота) да преброи врабчетата за 10 минути във времето между 9 и12 часа.

Всеки може да участва в преброяването на врабчетата. Няма никакви ограничения. Важно е да има желание и да може да отдели 10 минути от почивния си ден.

Тази година в кампания „Ние броим врабчетата 2“ има и стимул за най-малките врабчебройци. Всеки регистрирал се и броил врабчета ученик, между 1 и 4 клас, ще участва в жребий за спечелване на голямата награда – екскурзия до Природозащитен център „Пода“, край Бургас, заедно с всички негови съученици. Колкото повече деца от един клас се регистрират и броят врабчета, толкова по-голям е шанса на класа да спечели наградата. Тегленето ще се проведе на живо на фейсбук страницата на БДЗП на 16 май.

На сайта vrabcheta.bg има много информация за трите вида врабчета, срещащи се в нашата страна: домашното, полското и испанското. От сайта всеки желаещ да се включи в кампанията може да научи отличителните белези на всеки от „братовчедите“, както и много любопитни факти за тях.

Резултатите от преброяването на врабчетата ще бъдат обявени на 14 май.