Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Джансу Йозджан

Две седмици след като споделихме информация за наблюдаван царски орел с поставен от нас GPS/GSM предавател близо до Анкара, Турция, получихме тревожни сигнали от предавателя. На мястото, където излъчването индикираше смъртта на птицата, веднага отиде наша турска колежка Джансу Йозджан и откри царския орел, за съжаление загинал, в близост до града.

Снимки на птицата са изпратени до ветеринарните лекари на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Мнението на експертите е, че няма следи от токов удар или бракониерски острел.

В случая не можем да докажем категорично човешкия фактор, довел до трагичния инцидент с орела. За съжаление, особено при младите птици, събитията със случаен характер са честа причина за смърт в първата година от живота им.

Царският орел бе спасен от екип на Зелени Балкани тази година и след престой в Спасителния център бе освободен обратно в природата в района на село Камено. Преди това наш екип маркира младия орел, кръстен Златко, с предавател, за да бъдат следени придвижванията му и да се научи повече за заплахите за вида.