Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Цветна мозайка от пластмасови капачки – МозайКАП ще бъде подредена в Зоологическата градина в СофияНа 13 и 14 октомври, събота и неделя, в работното време на Зоологическата градина, ще бъде отворено безплатно ателие за мозайка от пластмасови капачки.

Желаещите да вземат участие могат да донесат пластмасови капачки, които сами са събрали. Така всеки ще има принос в рециклирането на един от най-големите замърсители на планетата – пластмасата и в частност пластмасовите капачки. Всички капачки, които не бъдат използвани в мозайката ще бъдат дарени на кампанията „Капачки за бъдеще“ за тяхната благотворителна кауза.

Работилницата ще бъде водена от професионални модератори от арт-педагогическия екип на център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Участниците в работилницата ще могат да направят мащабна мозайка чрез залепване на пластмасови капачки върху предварително разчертани пана. Изобразени ще бъдат шест красиви и редки видове животни от нашата природа.

Създадените декоративни пана  с мозайка ще се превърнат в постоянна част от външното пространство на Зоологическата градина и ще направят мястото по-привлекателно и интересно за посетителите ѝ, както и ще придадат по-висока образователна и естетична стойност на пространството, в което ще бъдат експонирани.

Домът на главните герои на мозайката от пластмасови капачки е екологичната мрежа Натура 2000 в страната. Ателието е част от кампанията „Натура 2000 идва в столицата“, която се организира от Българското дружество за защита на птиците и Издателство „Просвета“ по проект „ПрироДА“ към програма LIFE на ЕС. МозайКАП се осъществява с любезното съдействие на Зоологическа градина – София и с участието на Център АЛОС.