Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Червеногушата гъска беше главен герой в ученически конкурс за театрални представления провел се в Република Калмикия в края на март. На сцената в Руската национална гимназия свои представления представиха 13 отбора. Три от тях бяха от училища в Елиста, а другите 10 от различни региони на Република Калмикия, всички победители в общинския кръг на ученическия конкурс.

Част от журито на конкурса бяха заслужилите артисти на Република Калмикия Наталия Гаданова и Тамара Параева, чиято работа не беше никак лека, защото всички участници в конкурса бяха много ярки, колоритни, емоционални и много артистични. Въпреки голямата конкуренция победители в театралния ученически конкурс станаха участниците от СОУ от Багачоносовски район „Бован Бадьма“ от Целинния район с представлението „Хората и птиците заедно“. Второто място беше присъдено на Утинското СОУ „В.А. Ширяева“ от Яшкулския район и трето място беше отредено на Туктунска зимназия „Б.Б. Дорджиева“ от Кетченеровски район.

Организатори на конкурса бяха резерват „Чернозем“ и Екологично-биологичния център за ученици, а конкурса „Червеногушата гъска – красотата на Манич“  се проведе в Годината на театъра с подкрепата на международния проект към програма LIFE „Сигурен прелетен път за червеногушата гъска“.

Благодарение на театралния ученически конкурс беше привлечено внимание на много ученици в Република Калмикия към заплахите за червеногушата гъска и проблемите свързани с нейното опазване. Конкурсът се проведе и в навечерието на Международния ден на птиците, който се отбелязва ежегодно на 1 април.