Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Къде се намират маркираните с предаватели червеногуши гъски? Стъпка по стъпка те се придвижват към гнездовите територии. След прекаран около месец в Калмикия (Русия) в началото на април първите от тях достигнаха до западен Казахстан. Гъските вероятно ще останат там до втората половина на май, след което ще направят последната и най-голяма крачка – да прелетят  от северен Казахстан до полуостровите Таймир, Ямал и Гидан в руската тундра.  Ежедневно следим придвижванията им и стискаме палци за безопасен полет на север.

В момента получаваме информация за местоположението на 7 червеногуши гъски. Припомняме, че в средата на февруари екип на БДЗП успя да улови 42 червеногуши гъски край Дуранкулашкото езеро в България. Повечето от птиците, които следим сега, бяха маркирани с GPS предаватели именно по време на успешната акция тогава. От февруари досега за съжаление загубихме сигнал от няколко от маркираните гъски – една от птиците беше убита от хищник в езерото Синое, а друга вероятно се е освободила от предавателя си в района на делтата на река Дунав.  Преди няколко дни загубихме сигнал от една от гъските и в Калмикия. Причините за липсата на сигнал от нея за момента остават неизвестни, но досегашния опит говори, че вероятно е загинала. Радостното е, че от маркираните през май 2019 г. птици, две гъски продължават успешно на подават сигнал и им предстои второ завръщане към гнездовите места. Надяваме се да е успешно!

За съжаление както много други дейности в настоящия момент пандемията от COVID-19 осуети и нашите планове за маркиране на нови гъски тази пролет в Казахстан. Надяваме се, че отново ще успеем да маркираме с предаватели гъски през зимата, а до тогава пожелаваме успешен и безпроблемен прелет на нашите маркирани гъски.

В рамките на проекта  „Сигурен прелетен път“ се предвижда маркиране на 30 червеногуши гъски, които да предоставят важна информация за преживяемостта на птиците по време на ежегодния прелет (пролетен и есенен), основните места на стациониране и информация за различните заплахи в местата на концентрация и продължителен престой.

Придвижванията на „нашите“ червеногуши гъски може да следите тук.