Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Снимка: © Барис Куру, Байрам Джошкун и Абдурахман Сьонмез

Втори случай на застрелян черен лешояд в рамките само на месец. След като в средата на декември черният лешояд Андалусия бе застреляна от бракониери край Харманли, друга птица от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи бе убита в покрайнините на Истанбул. Лешоядът, кръстен Арда, беше маркиран с GPS предавател и освободен през ноември в дивата природа на България.

Програмата за възстановяване на черния лешояд стартира преди една година и се изпълнява от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Фондация „По-диви Родопи“ и испанската организация GREFA. Целта й е възстановяване на черния лешояд като гнездящ вид във българската част на Източните Родопи. 14 птици бяха транспортирани от Испания, маркирани с предаватели и освободени в средата на ноември край Маджарово, след близо шест месеца адаптация в района.

За около месец Арда измина над 1000 км, като посети Северна Гърция, Централна България и Странджа, преди да бъде смъртоносно простреляна в покрайнините на Истанбул. Нашата колежка Джансу Йозкан незабавно уведоми отдела по Защита на Природата и Националните паркове в Чаталджа. Официалните власти в Турция посетиха района на инцидента и предстои провеждане на разследване по случая.

Настояваме институциите да положат усилия за разкриване на извършителите на това престъпление, както и да се засили контролът за предотвратяване на бракониерството.

Изказваме благодарности на нашите турски приятели и колеги Джансу Озкан, Барис Куру, Байрам Джошкун и Абдурахман Сьонмез за оказаното съдействие по издирване на птицата и подаването на сигнал към властите в Турция.