Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Волен Аркумарев

Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопите след като 14 птици от Испания бяха пуснати на свобода в края на миналата седмица. Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), испанската неправителствена организация GREFA и Фондация „По-диви Родопи“ освободи първата голяма група лешояди в Източни Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината.

След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, черните лешояди получиха своя шанс за живот в дивата природа на Родопите. Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно и се осигурява спокойствие в района. По този начин се дава възможност на лешоядите да напуснат волиерата когато се почувстват сигурни и спокойни, споделят експерти от БДЗП.

„Младите лешояди започнаха да излизат на свобода един след друг и да изследват околността, но някои дори останаха да нощуват във волиерата през първата нощ и напуснаха едва на следващия ден“, коментира д-р Волен Аркумарев от БДЗП. Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване докато укрепнат достатъчно, за да извършват по-дълги прелети и да търсят храна сами.

Екипът на БДЗП и експерт от испанската организация GREFA е неотлъчно до тях през тези дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в безопасност. За момента лешоядите се придържат в близост до мястото на освобождаване и извършват кратки тренировъчни полети. За успешната им адаптация спомага и присъствието в района на белоглави лешояди, а вече бяха посетени и от два диви черни лешояда – гости от колонията в Дадя, Гърция. Всички освободени лешояди са маркирани с GPS предаватели, което ни дава възможност в реално време да проследяваме техните придвижвания и да следим състоянието им.

© Ивайло Ангелов

Припомняме, че първата група черни лешояди бе транспортирана от Испания от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona), която  от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. GREFA достави общо 17 черни лешояди, четири  от които са излюпени в техния център, а останалите 13 са диви птици, които са били спасени и лекувани след инциденти. Веднага след това лешоядите бяха настанени в специално изградена волиера за адаптация, където останаха под постоянно наблюдение. В района на волиерата вече има изградени десет изкуствени гнезда.

През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по 6-10 индивида годишно като част от текущата програма. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна  колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина.

Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с Фондация „По-диви Родопи“ и са финансирани от Rewilding Europe.