Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Видяхте ли вече първия щъркел? Запишете наблюдението си в интернет на адрес www.springalive.net! Вече втори месец на този уебсайт децата от цяла Европа регистрират първите си “срещи” с предвестниците на пролетта. “Жива пролет” е българската версия на стартиралата тази година уеб-базирана европейска инициатива Spring Alive за проследяване пролетната миграция на щъркели, бързолети, кукувици и лястовици. В България инициативата се координира от Българско дружество за защита на птиците. От сайта се вижда, че в нея участват 24 организации от различни европейски държави. Общото между тях е, че са част от най-старата световна организация за защита на птиците – партньорската мрежа BirdLife International.

Първите щъркели, забелязани тази година на територията на нашата страна, бяха регистрирани на сайта преди две седмици. Месец по-рано е записано в интернет наблюдението на първата лястовица, а първата кукувица, наблюдавана в България тази година, е регистрирана на осми март. Вече 20 на сто от записаните до момента на сайта лични наблюдения на първите щъркели, лястовици, бързолети и кукувици, са от България. Убедете се сами в интернет на адрес www.springalive.net и участвайте! Сайтът има българската версия с описания и снимки на птиците, разяснения за миграцията, дори карти на прелитаните от всеки вид маршрути. Има инструкция, заедно с “формуляр” за участие, резултатите до момента, игри.

“Жива пролет” е перфектен пример за съвместяване на интереса към природата и технологиите. Проектът е адресиран основно към децата. Сега е моментът да излезете заедно навън – сред природата, в парка, училищния двор или кварталната градинка, да се огледате наоколо и нависоко. Първо разгледайте www.springalive.net, за да научите как да разпознавате птиците – сайтът е лек и удобен за работа. Пак там погледнете къде пролетта вече е пристигнала и наострете сетивата си за нея!

Знаете ли, че

  • Щъркелите зимуват в централна Африка и често при миграция прелитат по 12 000 км.
  • Бързолетите не спират полета си, дори за да се хранят! Прекарват в гнездото до три седмици, единствено докато мътят. За да намерят храна, понякога прелитат до 850 км.
  • Лястовицата пристига в Европа в средата на април, прелитайки над 10 000 км от зимните си квартири в Южна Африка. По същото време по нашите земи би трябвало се завръщат кукувиците.

Тези и други любопитни факти са част от съдържанието на уеб-страницата. Тя е подходяща за занимания в час по природознание и компютри и добър повод за разходка на въздух с приятна компания.

Какво още излиза на уеб-страницата на проекта?

Какво получава всеки чрез своето участие?