Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Партньорът на BirdLife International в Австралия, oт чието семейство е и Българското дружество за защита на птиците, споделя актуална информация за последствията от бушуващите пожари на континента. Над 500 милиона животни досега са станали жертва на огъня, като броят им може да надхвърля вече и 1 милиард! Сред тях са много застрашени и емблематични видове, а други са загубили важни местообитания и са изправени пред гладна смърт. Мащабът на последствията за дивата природа е безпрецедентен.

„Тези пожари бяха прогнозирани“ – споделя Саманта Вайн, Директор природозащита за BirdLife Австралия: „Правителствата на федерацията възложиха проучване на въздействието на климатичните промени върху континента през 2008, което прогнозира, че продължителността на сезоните на бушуващия огън в Австралия постепенно ще се увеличава, като те ще станат по-интензивни, а въздействията от тях  ще бъдат пряко наблюдавани до 2020 г. Днес тези прогнози се оправдаха“.

Пожарите са засегнали значително широк спектър от екосистеми – от планините до бреговата ивица, включително тропически и умерени гори, които не би трябвало да са податливи на пожари и които вероятно никога няма да успеят да се възстановят.

BirdLife Australia вече планира и координира отговор на бедствието. „Веднага щом стане безопасно да направим оценка на въздействието на пожарите върху застрашените видове птици, ще създадем планове за спешно възстановяване. Но ще минат още много седмици, докато стане ясна степента на кризата“ – допълниха от организацията. „Въпреки че можем да подобрим стратегиите си за предотвратяване на пожари и да инвестираме повече време и средства за тяхното прилагане, въпреки че можем да работим върху възстановяването на видове и екосистеми, знаем, че всичко това не е достатъчно. Пожарите са следствие от глобалното бездействие за намаляване на въглеродните емисии. Време е вече да застанем заедно пред огромните пламъци и да се борим с общи усилия с промените в климата. Това е единственото истинско решение.“

Подкрепете усилията на BirdLife Австралия в борбата с тази криза тук.