Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Дванадесет момичета и момчета на възраст от 12 до 15 години премериха знанията си за природата и птиците в националния кръг на Олимпиадата по орнитология, организирана за десети пореден път от БДЗП, в партньорство с Регионалните инспекторати на образованието в Бургас, Хасково Пловдив и Свищов. Финалният кръг на събитието се проведе в Природозащитен център „Източни родопи”, гр.Маджарово. Състезанието беше в три части – теоретичен тест и две практически задачи за разпознаване на 20 птици по снимки и 10 вида – по звуци. Участниците показаха изключително високо ниво на познания и спортно самообладание. За децата и придружаващите ги учители бе организирана програма,включваща, наблюдение на лешояди, излет до река Арда, посещение на музея в гр.Маджарово и прожекции на образователни филми за Родопите.

Първо място и бинокъл за втора поредна година спечели Христина Петрова от ОУ „Хр.Ботев”, с.Радовец. Втори се класира Георги Георгиев от СОУ „Св.П.Хилендарски”, гр.Хасково, а третото място зае Мартина Петрова от ОУ „Хр.Ботев”, отново от с.Радовец.

Олимпиадата не би била така успешна без помощта на доброволците на Дружеството от Бургас и Хасково, които бяха дошли, за да се включат в юбилейното провеждане на състезанието.