Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

В плитчините на язовир „Студен кладенец“ тези дни могат да бъдат наблюдавани необичайни за района птици, а именно – 13 розови фламинга. Фаталната за много хора цифра, обаче е късметлийска за наблюдаващите птици местни хора и туристи. Сред тези 13 екземпляра, хранещи се във водите на влажната зона, са разпознати и три къдроглави пеликана – друг атрактивен и рядък вид птица.

Нетипичното наблюдение радва хората, станали свидетели, защото до преди две години видът не е бил регистриран в Източни Родопи. Специалистите обясняват зачестилите наблюдения на розово фламинго в региона с това, че се увеличава световната популация на вида, както и с наличието на подходящи и благоприятни условия във водоемите, разположени в ниските Източни Родопи. Това, според тях, е основателна причина малки или по-големи ята от розово фламинго да спират за почивка и да се задържат в тях.

С появата на тези видове в Източни Родопи любителите на наблюдения на птици и фотографи на дива природа вече не е необходимо да ходят до съседна Гърция, където тези гледки са обичайни, а биха могли да им се радват и в нашата природа.