Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

За 15-та поредна година стартира кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Зрънце Любов“. Това е една от най-многогодишните кампании на Дружеството, която всяка зима призовава хората да поставят хранилки за птици в населените места, за да помогнат оцеляването им през студените зимни месеци.

Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Тогава те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем, като им осигурим храна. Храната, която оставаме за тях на перваза на прозореца, в двора или в парка, ще им помогне да оцелеят през студените зимни месеци. Най-подходящи са суровите слънчогледови семена.

Зимното подхранване на градските птици е традиция не само у нас, но и в много други държави по света. То е начин да се докоснем отблизо до някои видове и да разберем повече за разнообразието от птици около нас. Това е особено ценно за децата и възпитава в тях грижа и интерес към природата и нейните обитатели.

Подхранването на птиците се извършва само в периода от ноември до края на февруари. През гнездовия период – пролетта и лятото, зимната храна не е подходяща за младите птици, които биват изхранвани от родителите си изключително с насекоми. Ниските температури също така осигуряват необходимата хигиена около хранилките и се предотвратява разпространението на зарази между птиците.

Повече за кампанията може да разберете ТУК.