Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

По случай Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май, ви представяме 22 действия за опазване на биоразнообразието, които всеки може да прилага в ежедневието си:

 1. Почистете зона около вас

Може да почистите квартала, парка, плаж, гора, река или дори само вашата улица. Така ще предпазите дивите животни да погълнат пластмасови отпадъци, както и те да не попаднат в реките. Може да подкрепите организация, която се занимава с това, да бъдете доброволец или да направите дарение.

 1. Помогнете за възстановяването на увредено местообитание

Създайте кътче за дивата природа близо до вашия дом, училище, работа и т.н. – грижете се за растителността или новозасадените дървета около вас или създайте инициатива за облагородяване на района, в който живеете, с помощта на местната администрация и доброволчески организации.

 1. Не взимайте, а снимайте

Когато сте сред дивата природа, не безпокойте животните и не късайте растенията, а правете снимки. Присъединете се към Instagram страницата @UNBiodiversity, където може да споделяте кадри.

 1. Помагайте на пострадали животни

Когато попаднете на животно в беда, обадете се на местната РИОСВ или на най-близкия център за лечение на диви животни. Подкрепете работата на такива центрове и клиники като дарите средства или станете доброволец.

 1. Предотвратете разпространението на инфекциозни и паразитни болести, предавани от животни на хора

Уверете се, че източниците на вода около вас са чисти и че отпадъците са отстранени от близките екосистеми. Избягвайте да навлизате в богати на биоразнообразие райони. Винаги измивайте ръцете си след контакт с животни.

 1. Засадете (местни) дървета, храсти и растения

Чрез засаждане на местни видове дървета, храсти и растения, лесни за опрашване от пчелите, вие увеличавате местообитанията и източниците на храна за местната фауна. Не освобождавайте в дивата природа домашни животни, особено неместни видове. Една от най-големите заплахи за биоразнообразието е проблемът с инвазивните видове растения и животни.

 1. Консумирайте отговорно

Давайте приоритет на местни продукти/храни, , произведени без да вредят на околната среда и човешкото здраве, когато избирате какво да купувате. Предпочитайте опаковки, които да могат да се компостират, рециклират или използват повторно. Намалете максимално генерирането на отпадъци.

 1. Пестете енергия

Изключвайте осветлението и уредите, когато нямате нужда от тях. Можете също така да използвате по-малко изкопаеми горива или да консумирате по-малко месо (особено от промишлени ферми). Използвайте възобновяеми енергийни източници  в дома/офиса си.

 1. Споделяйте

Споделяйте с другите, особено с тези, които имат по-малко. Така вашите вещи не само ще бъдат използвани повторно, но и ще помогнат на тези, които имат по-голяма нужда от тях.

 1. Купувайте щадящи биоразнообразието продукти

Купувахте сертифицирани храни и други продукти, които са произведени по щадящ биоразнообразието и природата начин.

 1. Живейте здравословно

Подобряването на здравето на околната среда подобрява здравето на хората. Може да окажете пряко положително въздействие върху здравето на някого. Бъдете на разположение, за да подкрепите свой приятел или любим човек в желанието му да подобри здравето си. Спирането на тютюнопушенето е само пример, но може да бъде и всичко друго, което насърчава здравословния начин на живот.

 1. Насладете се на биоразнообразието в града

Подарете си почивка от натоварения градски живот и отделете малко време, за да се насладите на близкия парк или квартална градинка. Ако нямате такива пространства наблизо, създайте свое кътче природа – засадете растение за пчелите, поставете хранилка или къщичка за птици, хотел за насекоми, изкуствено езерце и т.н.

 1. Подкрепете компании, ангажирани с етичните стандарти

Научете за Протокола от Нагоя за достъп до генетични ресурси и справедливо и равноправно разпределение на ползите, произтичащи от тяхното използване, и подкрепяйте компаниите, ангажирани с етични стандарти, като етичния стандарт за биотърговия, или стандарта FairWild, и особено компаниите, които зачитат и насърчават правата на коренното население и местните общности.

 1. Променете един навик, който оказва негативно въздействие върху биоразнообразието

Използвате ли артикули за еднократна употреба? Хвърляте ли фасовете от цигари или други небиоразградими предмети на земята? Използвате ли хербициди/пестициди? Ядете ли много „индустриално“ месо? Купувате ли най-новите технологии, когато старите ви устройства все още работят? Всички имаме поне един навик, който е вреден за биоразнообразието.

 1. Подкрепяйте отговорни бизнеси

Харесвате ли да получавате своите продукти или услуги от определен бизнес/бранд, но искате да сте сигурни, че не е вредно за околната среда? Попитайте ги какво е тяхното въздействие върху околната среда или ги помолете да гарантират, че практиките им са екологични.

 1. Минимизиране на отпадъците

Намалете ненужното потребление (запитайте се „имам ли нужда наистина от това?”), използвайте повторно това, което можете (или го дайте на някой друг), в противен случай рециклирайте/компостирайте продукта или неговите компоненти, за да намалите възможно най-много произведените отпадъци. Също така имайте предвид отпадъците, генерирани за производството на този продукт, включително неговия въглероден отпечатък.

Произвеждайте своя собствена храна. Много култури и билки са лесни за отглеждане. Не само ще спестите пари, но и ще намалите въглеродния си отпечатък.

 1. Научете за биологичната безопасност

Биологичната безопасност е свързана с безопасното използване на живи модифицирани организми (ЖМО), известни също като генетично модифицирани организми (ГМО). Основната цел на Протокол от Картахена по отношение на биологичната безопасност е да се предотвратят всякакви вредни последици за биологичното разнообразие, когато живи модифицирани организми бъдат прехвърляни, обработвани или използвани, особено на трансгранично равнище.

 1. Подкрепете компании, които са щадящи за биоразнообразието

Инвестирайте в компании, благоприятстващи биоразнообразието, и избягвайте такива, които вредят, като ясно заявявате причината. Подкрепяйте малки местни ферми и техните усилия за опазване на биоразнообразието. Пазарувайте сезонни продукти от биологични ферми.

 1. Подкрепете екологичните организации

Подкрепяйте неправителствени и други организации, които работят за опазване/възстановяване на околната среда, финансово или като доброволци.

 1. Научете повече за биоразнообразието и споделяйте знанията си

Научете повече за природата и благоприятни за биоразнообразието практики и споделяйте знанията си със семейството, приятелите, съседите, общността и т.н. Накарайте ги да се влюбят в природата!

 1. Създайте среда на приемане

Решенията, които взимаме, често оказват влияние върху другите хора. Изслушайте какво имат те да ви кажат за това. Различната гледна точка ще ви даде по-добър поглед върху ситуацията и потенциалните последствия от вашите решения.

 1. Празнувайте Международния ден на биологичното разнообразие

22 май е Международният ден на биологичното разнообразие! Участвайте в събития по случай деня или организирайте свои. Разберете повече на www.cbd.int/biodiversity-day