Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

3138 врабчета преброиха доброволци, живеещи в малки и по-големи населени места в страната, в третото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружество за защита на птиците на 18 май.

За трета поредна година най-много от регистрираните врабчета са домашни – 79% или общо 2472 домашни врабчета. Следвани от полското врабче, което тази година е значително по-малко, едва 18 на сто от всички преброени птици или 566 врабчета, отколкото през предходните две години, когато полските врабчета запазват относителния си дял спрямо всички преброени врабчета с близо 30%. При третият вид – испанското врабче се забелязва закономерност в числеността му отчитана през този период на годината, а именно малко над 3% от регистрираните птици. Това, разбира се, има своето обяснение. Испанското врабче е единственият мигриращ вид от врабчетата и се среща в по-малко места в страната.

С всяка изминала година се увеличава делът на местата за броене, в които не са установени врабчета. В 33 на сто от местата, в които е проведено преброяването на 18 май, не са установени врабчета. В миналогодишната кампания тези локации са били 21% от общия брой, а година по-рано местата без врабчета са били с 5 на сто по-малко.

София отново е градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета – 46% от всички места, в които не са отчетени врабчета. През 2018 година такива места са били 40 на сто от всички.

На 18 май броене на врабчета е извършено в 418 локации, което е с 87 места повече в сравнение с миналата година, но в локациите са наблюдавани с 933 врабчета по-малко. Всяка година локациите за броене варират. За пръв път в кампанията „Ние броим врабчетата“ броенето е проведено в повече по-малки населени места в страната. На този 18 май в София броенето е проведено в 127 места или това са 30% от всички локации.

От подадената от доброволците информация относно характера на местата, където се броят врабчета, прави впечатление, че най-много това са къщи с двор и парк с храсти и дървета, следвани като предпочитани дестинации – тиха улица, междублоково пространство, индустриална зона и на края булевард. Интересни локализации, на които се наблюдават врабчета са градски и селски площади и природни забележителности в някои краища на страната, като например Стобските пирамиди.

Две са местата в страната, където са регистрирани най-много врабчета в една точка на броене. Това са Любенова махала, където са преброени общо 93 врабчета, от тях 72 домашни и 21 полски и пространството пред фонтаните на централен площад във Варна, където са регистрирани 50 домашни врабчета. Третото място с най-много преброени врабчета е поляна с храсти, където са видени 41 домашни врабчета.

Резултатите и от тазгодишното преброяване показват, че тези дребни и обичани птици, живеещи близо до човека, предпочитат пространства, в които има повече храсти, дървета, тихи и спокойни места с преобладаващи къщи с дворове, селски улици и площади. В големите градове врабчетата се събират в по-големи ята на места, където има струпване на хора, което гарантира и наличието на достатъчно храна.

Българско дружество за защита на птиците благодари на всички участници в кампанията „Ние броим врабчетата“.