Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

В един горещ летен следобед в Природозащитен център „Източни Родопи“ постъпва сигнал за белоглав лешояд, който е кацнал на главния път близо до града и се разхожда по асфалта пред смаяните погледи на преминаващите туристи. Екипът на Центъра веднага се отзовава на мястото и установява, че това е млад белоглав лешояд, чийто първи опит за летене е бил неуспешен и ненадейно се е озовал на оживения път. Подплашен от хората, лешоядът се спуска още по-надолу към реката и изчезва в гъстата растителност. След обстойно претърсване на всеки храст по течението на реката от експертите на БДЗП, младият лешояд е намерен и уловен.

Прегледът на птицата показва, че тя е в добро състояние и може да бъде освободена. Но преди това е маркирана с цветен пръстен и GPS предавател, който ще ни позволи да следим отблизо нейните придвижвания. В акцията по спасяването и маркирането на младия лешояд участват и пожарникарите от службата в Маджарово. След като лешоядът е маркиран той е освободен отново на скалите, в близост до родното му гнездо.

Но това не е краят на тази вълнуваща история. Наблюденията и поставеният GPS предавател ни показват, че през следващите 2 дни лешоядът тренира за нов полет, но така и не се престрашава да скочи отново в бездната и да разпери криле като възрастните си събратя. За да се осигури безопасността на младия лешояд той е повторно уловен и транспортиран до площадката за похранване на лешояди край с. Поточница. Там птицата прекарва следващата седмица като се храни заедно с другите лешояди и тренира за втория си полет – този път съвсем успешен! Днес Firebird, както беше кръстен от пожарникарите, вече е горд млад обитател на Източни Родопи и с любопитство изследва територията, която нарича свой дом. Пожелаваме му много късмет и безгрижен полет!

Изказваме искрени благодарности към Антон Черноморски, Сезай Сали, Теменужка, Рада и Кремена Николови, които съдействаха при спасителната акция на младия лешояд.

Първият полет за младите белоглави лешояди е критичен момент и невинаги минава гладко. Често младите птици кацат на земята, след което имат нужда да се покатерят отново на някое високо място и да направят втори опит. За съжаление при тежи пешеходни преходи те могат да станат жертва на автомобилния трафик в близост до гнездовите скали или на наземни хищници.