Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Защо да поставите хранилка за птици?

За повечето диви птици качественото местообитание (мястото, което се заема от вида) се определя от четири основни фактора:

 • храна
 • подслон
 • вода
 • пространство

През зимата основната нужда на пернатите е тази от храна. В студените дни те трудно намират насекоми и други безгръбначни, които са основна част от хранителната база на птиците. Ако предложим висококалорична, богата на енергия храна на птиците, те ще бъдат близо до нас цяла зима. Количеството храна, от което се нуждае дадена птица, се определя от енергийното ѝ съдържание.

Как може да помогнете на птиците през зимата?

Хранилка за птици – трапеза за приятели

Хранилките за птици са чудесен начин да се сдобиете с нови приятели. Окачени на прозореца, в двора или в парка, те ще привлекат птиците близо до погледа ни, така че да можете да им се радвате. Предлагайки им висококалорична, богата на енергия храна, вие им помагате да преживеят зимата.

Защо да поставите хранилка за птиците?

Храната е най-важният ресурс за птиците през зимата. Успешното ѝ намиране им позволява да запазят телесната си температура и да оцелеят в суровите условия. Колкото по-ниски са температурите, от толкова повече храна се нуждаят птиците. Дори щъркелът може да преживее зимата в България, стига да успее да намери достатъчно храна.

Кога да поставите хранилка за птиците?

Хранилките се поставят с падането на първия сняг и се зареждат докъм края на март, тъй като птиците свикват с новия източник и разчитат на него.

Видове хранилки и птиците на тях?

 • Свободно висяща
  Не всички птици се осмеляват на кацнат на люлееща се хранилка – на нея ще се хранят синигери и зидарки.
 • Статична или на стабилна основа хранилка – на нея ще се хранят врабчета, чинки и гълъби, защото те предпочитат твърдата основа под краката си.
  Мястото, на което живееш, също влияе върху видовото разнообразие от птици, посещаващи хранилката. Може да очакваш повечето видове синигери – голям, син, дългоопашат, лъскавоглав и боров. Да търсят храна на прозореца ще спрат и горски зидарки, големи пъстри и сирийски кълвачи, зеленики.

Нападалите под хранилката семена пък ще нагостят черешарки, обикновени и планински чинки, сойки, гълъби и врабчета.
Каква храна да предложите на птиците?

С изчезването на насекомите през зимата семената заемат основно място в хранителната база на птиците. Те са основна храна за видове като горската зидарка, синигерите, врабчетата, гълъбите, чинките и др. Слънчогледовото семе, просото и пшеницата са особено подходящи за подхранване. Подходящ за хранилката е както беленият, така и небеленият слънчоглед.

Важно:
Семената трябва да са сурови и несолени.

Научете повече за храната за птиците

Къде да сложите хранилката?

Най-добре е да окачите хранилката на височина около два метра на дърво, тераса или друг подходящ обект. Важно е наоколо да има достатъчно място, така че птиците да могат безпрепятствено да долитат и отлитат. Може да поставите хранилката в близкия парк, в двора на къщата или дори на терасата или на перваза на прозореца.

Съвети:

 • При поставяне на хранилката задължително се уверете, че няма опасност птиците, които идват да се хранят, да станат жертва на котките!
 • Поставете хранилката на разстояние 2 метра от прозорци, за да избегнете евентуален сблъсък на птиците в стъклата.
 • Бъдете търпеливи! Не бързайте! На птиците ще са им необходими няколко дни да открият хранилката с оставената от вас храна. Ще им трябва време да се уверят, че това не е капан и тогава ще започнат да посещават трапезата.
 • Опитайте се да определите птиците, които кацат на хранилката с помощта на определител.
 • В никакъв случай не давайте печени, пържени или осолени ядки, както и подправени храни.
 • Не безпокойте птиците, докато ги наблюдавате.