Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Този уикенд (17 и 18 октомври) хиляди хора от цял свят ще посветят време в наблюдение на птици и ще споделят своите открития. Включете се в екипа “BSPBSmartBirdsTeam” в България – насладете се на есенната природа и запишете своите наблюдения в мобилното приложение SmartBirdsPro.
Големият ден, през който участниците ще се опитат да наблюдават най-много видове птици, е 17 октомври, събота. Организаторите водят статистика по региони, страни и екипи. Ползвателите на SmartBirds ще могат да се включат и допринесат с наблюденията си за списъка на България.

Как да се включите:

  • Посетете любимите си места за наблюдение на птици;
  • Направете регистрация в сайта SmartBirds.org;
  • Изтеглете приложението от тук.
  • Запишете всички свои наблюдения в SmartBirds Pro. В края на уикенда, администраторът на приложението ще въведе всички записи в портала на инициативата.

Ползвателите на eBird, могат да споделят списъка си с видове с екипа, като добавят BSPBSmartBirdsTeam в списъка с наблюдатели.

Световният уикенд за наблюдение на птици има за цел да подкрепи кампанията на BirdLife International за спиране на незаконния лов и търговия с птици. Всеки може да направи дарение за кампанията тук. Над 4 милиона диви птици се убиват незаконно всяка година само в Близкия Изток. Едва преди няколко седмици, египетски лешояд с предавател от България бе прострелян в Ливан.