Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Присъединяваме се към позицията на BirdLife International относно кризата в Украйна.

„Всички сме разгневени и разтърсени из основи от бруталната инвазия на руската държава срещу свободна Украйна. Мислите ни са насочени към конфликта там, включително към онези, които работят за и с нашите партньори от Украинското дружество за защита на птиците. Като глобална организация, ние сме се борили с тази и други заплахи заедно с партньорите ни, обединени от общата ни цел за спасяване на природата. Както красиво е изложил по-долу Ариел Брунер, старши политически ръководител за Европа и Централа Азия, за да имаме шанс да се справим с екологичната и климатичната криза, ни е необходимо мирно сътрудничество, което процъфтява на основата на разнообразието, законността, здравото гражданско общество и свободните медии. Всичко това в момента е заложено на карта. Ето защо ние подкрепяме Украйна и изискваме от руския лидер да спре войната.“

Патриша Зурита, изпълнителен директор на BirdLife

„Израснал съм в регион, разкъсван от етнически и религиозни конфликти и избрах да посветя живота си на спасяването на природата от човешкото въздействие и на спасяването на човечеството от собствената му унищожителна война с природата. Работя в организация, която се гордее с неутралитета си и със способността си да обединява автентични сдружения, независимо от граници, култури и понякога жестоки политически разделения. BirdLife не се „занимава с политика“, но е гласът на безгласната природа.

Идвам от семейство, също разкъсано от насилието, което етно-национализмът и милитаристичните идеологии стовариха върху Европа през миналия век. Израснал съм с нагласата, че тези зли духове са прогонени. Мислех си, че може и да се навъртат из ъглите на обществото и някои злощастни райони, но усещах, че човечеството е научило урока си и е продължило напред. Само че през последните две десетилетия наблюдавах с ужас как старите чудовища изплуват отново и получават нов шанс за живот. По цял свят демокрацията, законността, свободните медии, свободата на сдружаване и човешките права са отново на прицел. Демагозите използват страха. Те подкопават истината, всяват раздори и разрушават основите на мирното съвместно съществуване във и между страните. Жестоката агресия срещу Украйна ми изглежда повратна точка. Много от най-базисните демократични тези, ценности и практики са под безпрецедентна атака.

Науката ни казва, че човечеството е на ръба на екологичната бездна. Казва ни, че все още може да спасим вида си и природата, която обичаме и от която зависим, но времето за това изтича. Но науката, а също и фактите, са атакувани все по-силно и почти във всяка държава. Нашите усилия да се справяме с кризата зависят от свободата на обсъждане и от екосистемата на здравото гражданско общество: неправителствени организации, свободни медии, отговорни политици, учени, които могат да говорят открито. Но една след друга държавите започват да закриват гражданското общество. Някои от нашите партньори са затваряни или срещу тях се повдигат изфабрикувани обвинения, или са възпрепятствани да продължат работата си с по-неуловими методи. В крайна сметка, за да живее човечеството в мир с останалата част от биосферата, то трябва да живее в мир със себе си и доброволно да се подчинява на набор от правила, които гарантират справедливо и мъдро управление на крехката глобална екосистема. Но все повече правителства виждат мира и законността като нещо маловажно в мига, в който започнат да застрашават амбициите им.

Това ни поставя пред безпрецедентна дилема. Една природозащитна организация може и трябва да остане неутрална в споровете между държавите, политическите фракции, идеологии, етнически групи или религии. Но можем ли да останем неутрални пред системното разрушаване на гражданското общество? Не можем дори да съществуваме, да не говорим за преследване на мисията ни, ако тоталитаризмът победи. Можем ли да останем неутрални пред една система, която отрича съществуването на обективни факти, да не говорим за научни доказателства? Ако фактите са просто мнения, на каква основа обсъждаме дълбоките промени в човешкото поведение и икономика? Можем ли да останем неутрални, когато дори идеята за общество, базирано на законите, се оспорва и насилието се издига като валидна алтернатива? Можем ли да бъдем екологично балансирано общество, което не се основава на законите? Можем ли да обсъждаме края на насилието срещу природата, ако приемаме насилието между хората?

Това са трудни въпроси. Още по-трудни са за една приемаща и разнообразна мрежа, която включва хора с толкова различен произход, ориентация, култура и условия. Нашите демократично приети политики изискват от нас да останем извън „политиката“, но осъществяването на мисията ни е изключително политическо. Тя не може да се осъществи при липсата на най-малко някои елементи от тези основополагащи принципи: наука и факти; общество, основано на законите, отворено и толерантно за разнообразието и мирното сътрудничество. Когато тези принципи са застрашени, не можем да останем неутрални. Трябва да говорим. Трябва да призовем добрите мъже и жени, които и да са, където и да се намират, да реагират, преди да е твърде късно. На карта е заложен светът ни.

Ариел Брунер, старши политически ръководител за Европа и Централа Азия

Красивият украински гълъб на мира, който сме използвали в тази публикация, е създаден от родената в Москва дизайнерка Наташа Алимова в подкрепа на Украйна по време на събитията от 2014 г. и е споделен за свободно ползване. Нашите албански приятели от Албанското орнитологично общество го възкресиха и го споделиха с нас.