Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Винената линия „Birds of Sakar” обединява БДЗП и сдружение „Wines of Sakar” в каузата за подпомагане опазването на дивите птици в Сакар.

На 18. 05.,част от екипа на БДЗП беше специален гост на събитието „Пролет на лозята: веселие без  граници – винен фест Южен Cакар 4X4“, организирано от сдружение „Wines of Sakar”.

Събитието се проведе сред обширните лозови масиви на винарна „Братанов„, които се намират до с. Шишманово. Именно там е мястото, където зрее гроздето на избата, обезпокоявано единствено от хората, които се грижат за него по щадящ начин.

В рамките на събитието бе представен съвместният проект на БДЗП и сдружение „Wine of Sakar” – „Birds of Sakar” – винена линия, която обединява всички 9 винарни, част от сдружението, в общата кауза за подпомагане опазването на дивите птици на Сакар. Серията вина представя някои от най-емблематичните за района птичи видове, демонстрирайки връзката между винопроизводството и съхранената природа.

Както едно добро вино изисква време и внимание, така и този проект премина през дълъг процес на подготовка, за да се превърне в пример за това как бизнесът и неправителственият сектор могат да работят в синхрон, с визия за дългосрочност и устойчивост.
Съвсем скоро ще се разкрият и всички детайли, свързани с вината, които са част от инициативата, и начините, по които те могат да бъдат закупени.

Благодарим на винарна „Братанов“ – дългогодишен партньор на БДЗП, както и на нашите нови партньори от винарни „Заара„, „Росалеа„, „Коларово„, „Тера Тангра„, „Басареа„, „Малката Звезда„, „Бисанте“ и „Иво Върбанов„, за всички положени усилия във връзка с реализацията на този проект.

Реализирането на винената линия „Birds of Sakar” се подпомага чрез проект „Зеленият пояс на Югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.