Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Планирайте ден за неповторима среща с птиците в защитената местност ,,Пода“

и вземете един от печатите на 100-те Национални туристически обекта.

Тук може да прекарате един час или цял ден. Ще имате незабравими срещи с птичето многообразие на защитената местност по ваш избор – от терасата на природозащитен център „Пода“ или при разходка по посетителската пътека. Ще имате на разположение бинокъл, далекогледна тръба и прекрасни познавачи на птиците, които ще ви разкажат интересни факти за тях.

Местността, разположена в южния край на Бургас, е едно от малкото места в Европа, където на площ от едва 1 кв. км са установени 315 вида птици – ¼ от всички видове на Европа! Тук е единствената по Българското черноморско крайбрежие смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла.

Отделете си ден, за да посетите малката, странна на вид къщичка до пътя Бургас – Созопол и си подарете удоволствието да прекарате няколко часа сред дивата природа, разположена до големия морски град. Ако обичате да снимате, не пропускайте възможността да си наемете фотоукритие в „Пода“, от което да фотографирате редки и интересни птици.

© Иво Зафиров/Лопатарка

Работно време:

Понеделник–неделя (включително празниците)
9:00 ч.–17:00 ч.

Входна такса:

За възрастни – 7 лв.
За учащи – 4 лв.
За деца до 6 г. с придружител* – безплатно

*не включва организирани групови посещения

Беседа:

Увлекателна беседа за историята и дивия свят на „Пода“ – 20 лв.

Фотоукрития:

Цената за фотоукритията зависи от броя на хората и времето, за което се ангажират. Има възможност и за настаняване за нощувка на до двама души след предварителна резервация.

Как да стигнете до там?

Природозащитният център „Пода“ се намира в едноименната защитена местност, разположена до самия път Бургас – Созопол. Подходът към центъра за посетители е следният:

Ако идвате откъм Бургас, след като подминете бензиностанцията на „Лукойл“, моста над канала и бензиностанцията на „Петрол“, трябва да завиете надясно на разклона за Малко Търново/Крайморие и през надлеза да се върнете обратно по посока на Бургас. След като отново излезете на главния път към Бургас, подминете автобусната спирка и след 160 м спрете на паркинга вдясно до пътя – това е паркинга на „Пода“.

Ако идвате откъм Созопол, след като минете под надлеза на пътния възел с разклона за Малко Търново/Крайморие, подминете автобусната спирка и след 160 м от нея спрете на паркинга вдясно до пътя – това е паркинга на „Пода“.

До  природозащитния център може да се стигне и с градски автобус №17 от автогара „Юг“ (до Централна гара). За да избегнете пресичането на оживения път, препоръчваме да не слизате на крайната спирка (кв. Крайморие), а да продължите обратно към Бургас и да слезете на първата спирка, която е „Пода“.

След това минете пеша направо и по стария мост над канала ще стигнете до природозащитен център „Пода“ на Българско дружество за защита на птиците.

GPS координати на паркинга – 42.442767 N и 27.469618 Е.

Магазинче за всеки

За посетителите на природозащитния център работи малък магазин, който предлага сувенири за спомен от защитената местност – значки, магнити, тениски, хранилки и къщички за птици. От него могат да бъда закупени и книги, с които да се научите да разпознавате видовете птици или да обогатите познанията си за природата на България. По време на посещението може да се насладите и на предлаганите напитки в магазина.

Какво ще видите сега?

Зимата в защитена местност „Пода“ не е „мъртъв“ сезон. Блатистата зона и морският бряг осигуряват достатъчно храна и спокойствие за много видове птици през студените месеци, някои от които са дошли от Северна Европа, за да зимуват тук.

Повечето от зимните обитатели могат да бъдат наблюдавани от терасите на природозащитния център, без да бъдат обезпокоявани. Това е особено важно през този сезон, когато птиците трябва да пестят енергия заради по-трудните условия за възстановяването ѝ.

ПЗЦ Пода
©--Чавдар-Гечев---Тръстиков-блатар

Решите ли да посетите „Пода“ в някои от зимните дни, знайте, че дори и при много ниски температури ще може да наблюдавате трите вида лебеди – поен, ням и тундров, почти всички европейски видове патици, както и лиски, гмурци, голяма бяла чапла, голям воден бик и някои грабливи птици, като морския орел, както и десетки тръстикови блатари и много други видове.

Редовни тук са къдроглавите пеликани – световнозастрашен вид, както и още един застрашен от изчезване вид от Земята – тръноопашатата потапница, макар тя да не пребивава тук ежедневно като пеликана.

© Богдан Боев/Блестящ ибис

Какво ви предлагаме в центъра?

да наблюдавате птици – ще получите бинокъл или далекогледна тръба, с които да направите наблюденията си направо от терасите на центъра;

да се срещнете с аниматорите в центъра, които ще ви разкажат най-интересните подробности от живота на птиците и ще ви улеснят в наблюдението на обитателите на защитената местност;

да се разходите в защитената територия по туристически маршрут;

да наблюдавате и снимате птици от специалните укрития;

да разгледате постоянната интерактивна изложба, от която по забавен начин да научите любопитни неща за дивите обитатели на защитена местност „Пода“ и влажните зони край Бургас.

© Николай Стайков/Голям воден бик