Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

За седма поредна година Винарна „Братанов“ подкрепя опазването на една от ней-редките птици в света – царският орел, като дарява част от сумата от всяка продадена бутилка от своето младо мерло от Шишманово. Дизайнът на етикета също вече е традиция – на него отново е разперила крилe величествената птица.
Младото вино е пивко, плодово и свежо, събрало в себе си топлината на неповторимия Сакар, където е концентрирана най-голямата част от популацията на царския орел в страната. Виното ферментира с дивите дрожди от лозето, без добавяне на пакетирани селектирани дрожди. Може да намерите виното във винените и деликатесни магазини, любимия си ресторант или на пазара за директна доставка.

В миналото царският (кръстат) орел е бил сред най-разпространените хищни птици у нас, но днес популацията му наброява едва 35 двойки. Българското дружество за защита на птиците прилага редица природозащитни мерки, за да смекчи основните заплахи за вида, сред които токовите удари при кацане на опасни електрически стълбове и загубата на ловни и гнездови местообитания.

Малката семейна винарна „Братанов“ e резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове, поели своята достойна мисия да възстановят родовата традиция. Основите са поставени през 2006 г. със засаждането на 24 ха мерло, сира, каберне фран, рубин, шардоне и тамянка. Лозята са разположени върху слънчевите склонове на Южен Сакар край с. Шишманово, Харманли. Тази мистична планина в югоизточна България е един от най-добрите тероари в Европа за отглеждане на червени винени сортове.