Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

И двата египетски лешояда, освободени това лято в Източните Родопи по метода на изкуственото гнездо, започнаха своята миграция в началото на септември. Единият от тях – Анна направи опасен ход, като излетя на два пъти в морето при полуостров Адрасан, но за щастие отново се върна на сушата, като в момента е в провинция Адана. Другата птица – кръстена Ваня, още в Маджарово направи опасен и неочакван ход, като кацна на покрив на къща. Екипът на проекта успя да залови птицата и да я върне отново на скалите.

След това Ваня се отправи на юг към Гърция. Там тя избра нетипични начини да търси храна – предпочете да направи това в дворове на къщи около населени места, позволи си да нощува и почива на покриви на различни сгради, сред които и църква, дори и на улична лампа на магистралата. Поради факта, че подобно поведение излага птицата на сериозна опасност по пътя й към Африка, екипът на проекта взе решение Ваня да бъде хваната. Благодарение на бързата и професионална реакция на екип на WWF-Гърция, птицата бе уловена и в момента се намира в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора.

След преглед от специалистите се установи, че Ваня е силно опаразитена и с наднормено тегло – след напускане на гнездата и в периода на подготовка на миграция обикновено младите птици загубват част от теглото си за сметка на по-развити гръдни мускули и малка маса, която им помага по-лесно да прелетят огромното разстояние от над 5000 км до зимните квартири. Тревожното поведение на Ваня – тя  не показва страх от хората, създава казус, който ще бъде обсъден с експерти от мрежата на EEP към EAZA по време на предстояща работна среща в Атина.
Двете птици бяха маркирани със сателитни предаватели и настанени в адаптационната волиера (тип изкуствено гнездо – „хак“) на 10-ти август. Експерименталният метод – „хакинг“ – приспособяване към дивата природа на птици, излюпени на затворено, посредством изкуствено гнездо, има за цел да тества активни методи за подпомагане на дивата популация на световно застрашения египетски лешояд на Балканите.

Дейността се извършва от екип на БДЗП и Зелени Балкани в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Двата млади лешояда са дарени по проекта от чешките зоопаркове Злин и Прага, със съдействието на Антонин Вайдал – координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите (EAZA) и благодарение на тясно сътрудничество с Фондацията за опазване на лешоядите (VCF).