Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Ние броим врабчетата е кампания, която се провежда всяка пролет.

Поводът, по който се проведе за първи път през 2017 г., бе известният и обезпокоителен факт, че врабчетата намаляват. По данни за последните 15-20 години врабчетата са с 30% по-малко. Позоваваме се на данни от доброволци, взели участие в едно от големите ни събития – Мониторинг на обикновените видове птици.

sparrows-branches-trees-many-birds-trees-birds-background-mountains
© Богдан Боев/Полско врабче

Живеем заедно

Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяване на въздуха – това са само част от причините, поради които числеността на врабчетата в градовете намалява.

© Богдан Боев/Полско врабче
Затова и все по-често се чува въпросът „Къде изчезнаха врабчетата?“, и ние решихме да потърсим отговора. За тази цел е необходимо да се проследят тенденциите в числеността на любимите градски птици и да се направят предположения, базирани на реални данни.
© Георги Герджиков/Полско врабче
© Веселин Златев/Домашно врабче

Ние броим врабчетата

Мисията на кампанията „Ние броим врабчетата“ е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско врабче.

Ние броим врабчетата е кампания, разчитаща изцяло на доброволци, които искат да броят врабчета в точно определен ден в годината и след това да споделят резултатите с нас на vrabcheta.bg

Броенето на врабчетата ни помага да установим численостите на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабче преобладава у нас. Провеждаме кампанията ежегодно, така че да установим каква е трайната тенденция в популациите им и какви са причините за тези тенденции.

© Веселин Златев/Домашно врабче

Как да се включите в “Ние броим врабчетата“?

Лесно. Отидете на сайта vrabcheta.bg и натиснете бутона „Включи се“. Необходимо е да си направите регистрация – става много бързо. От картата избирате локацията, на която ще броите. Това може да е всяко място, което е удобно да посетите в почивния ден, посветен на броенето на врабчетата.

Как да броя врабчета?

© Св. Спасов/Домашно врабче

Стъпките, които трябва да следвате, и това, което трябва да знаете, е:

 • Припомнете си как изглеждат и по какво се различават трите най-често срещани вида врабчета в България.
 • В деня на броенето, който е различен всяка година, но е една от съботите на май, отидете на избраното от вас място и останете само 10 минути.
 • Бъдете на мястото между 9:00 и 12:00 ч. В този времеви интервал е отворена формата за подаване на резултатите от преброяването на vrabcheta.bg.
 • Само за 10 минути пребройте врабчетата, които виждате или отбележете, ако не виждате врабчета – това също е много важно.
 • Влезте в профила си през „Вход“ на vrabcheta.bg и запишете броя на наблюдаваните врабчета под снимката на всеки от трите вида – домашно, полско или испанско.
 • Може по желание да отбележите и особеностите на мястото на броене (парк с дървета, междублоково пространство, булевард, улица и др.).
 • Може да преброите повече от едно място, но разстоянието между отделните места трябва да е повече от 300 метра и да е в интервала от 9:00 до 12:00 ч.
© Св. Спасов/Домашно врабче

Какво знаем досега?

 • Най-много от регистрираните врабчета са домашни.
 • Всяка година се увеличава броят на местата за броене, в които не са установени врабчета.
 • София запазва челно място като града, в който има най-висок брой места без отчетени в тях врабчета.
 • Най-предпочитани локации от хората, които броят врабчета са: къща с двор и парк с дървета и храсти, следвани от тиха улица и междублоково пространство.
© Николай Петков/Полско врабче