Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Планирайте ден близо до природозащитен център “Източни Родопи“

и вземете един от печатите на 100-те Национални туристически обекта.

Ако нямате планове, но имате нужда от еднодневна или по-дълга разходка, Източните Родопи винаги могат да предложат много приятни преживявания и незабравими гледки за цял живот. Тук ще видите удивителните вулканични скали, разположени по двата бряга на река Арда. Може да стигнете по суша или вода до язовир „Ивайловград.“ И всичко това в компанията на дивния животински и растителен свят в тази част на страната.

Източните Родопи са мястото у нас с най-богато биологично разнообразие в България. Опознаването му може да започне от птиците – белоглавите и египетски лешояди, черните щъркели и пойните птици. След това да продължи през бозайниците – вълци, лисици, чакали, видри, редки видове прилепи. За да стигнем до орхидеите, които се срещат на много малко места в дивата природа на България и едно от тях е именно Източните Родопи.

© Богдан Боев/Бял и черен щъркел

Работно време:

Април–септември

Понеделник–неделя (включително празниците)
9:00–18:00 ч.

Октомври–март

Понеделник–петък

9:00–17:00 ч.

Посещения в събота и неделя са възможни с предварителна уговорка по телефона.

Входна такса:

Възрастни – 6 лв.
Учащи – 3 лв.

Как да стигнем до там?

Природозащитен център „Източни Родопи“ се намира близо до град Маджарово.

Ако идвате откъм град Хасково или Харманли, след спускането по главния път към Маджарово веднага след преминаването на моста над река Арда свийте вляво до паркинга на природозащитния център.

Ако пътувате откъм Свиленград или Любимец, трябва да минете през село Бориславци и след селото да завиете наляво. Продължете покрай река Арда до моста над реката и след него веднага вляво до паркинга на природозащитния център.

Магазинче за всеки

За посетителите на природозащитния център работи малък магазин, който предлага сувенири за спомен от защитената местност – значки, магнити, тениски, полускъпоценни камъни от бреговете на река Арда и други. От него могат да бъдат закупени и книги, с които да обогатите познанията си за природата на България.

© Franz Robiller/Белоглави лешояди

Какво ще видя сега?

Зимата е много спокойна в долината на река Арда. И тъкмо, защото няма толкова много туристи, както през лятото, може да наблюдавате необезпокоявано белоглавите лешояди, за които сега започва размножителният сезон. Сред тишината, на фона на вулканичните скали, издигнали се от двете страни на реката, може да различите и силуетите на други видове грабливи птици – морски орел, обикновен мишелов, голям и малък ястреб.

С падането на температурите и първите снежинки се увеличава числеността на водолюбивите видове птици по поречието на река Арда и в близките язовири – „Ивайловград“, „Студен кладенец“ и „Кърджали“. Може да видите големи групи от зеленоглави патици, белочели водни кокошки (лиски), гмурци, бърнета, малък и голям корморан, както и голяма бяла и сива чапла.

Дивият свят на Източните Родопи не се изчерпва с птичето многообразие. По бреговете на реката може да откриете следи от видра, а по скалите или сред рехавите дъбови гори да зърнете как пробягва лисица, заек, чакал и дори вълк.

©-SWD-Белоглави-лешояди
©-Богдан-Боев---Малък-корморан

Какво можем да правим там?

да бъдете гост на нашия природозащитен център, предлагащ настаняване;

да хапнете вкусно в нашия ресторант с градина край Арда;

да бъдете гост на нашия къмпинг, ако сте любител на активния живот на открито;

да наблюдавате и/или снимате птици от три специални укрития, които са на разположение целогодишно;

Да наблюдавате лешояди и други видове птици с помощта на бинокъл и далекогледна тръба, които може да получите от природозащитния център;

Архив-БДЗП---ПЗЦ-Източни-Родопи
© Илия Илиев/Кован кая

да разгледате постоянната интерактивна изложба, от която по увлекателен начин да научите любопитни факти за природата на Източни Родопи и най-известните сред дивите ѝ обитатели – лешоядите;

Да посетите едни от най-забележителните защитени територии в района – природните забележителности „Кован кая“ и защитените местности „Патронка“, „Момина скала“, „Черната скала“ и „Гюргена“.

да отидете на плаж и да ловите риба по бреговете на река Арда.

© Илия Илиев/ПЗ Кован кая