Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

© Димитър Градинаров

Първият в България екип с обучено куче за борба с отровите – немската овчарка Барс и неговият водач – Николай Терзиев, имат нужда от Вашата подкрепа. Те изпълняват важна мисия – предпазват природата и нас от най-голямата заплаха за дивия свят – незаконното използване на отрови и отровни примамки.

Борбата с отровите в природата е мисията на Ники и Барс. Благодарим на всеки, който застава редом до тях и подкрепя пазителите на дивия свят!

Всяко дарение ще бъде използвано  за нуждите на екипа, свързани със спецификата на работата му:

  • Закупуване на специална и скъпоструваща храна за Барс, която е единственият вид храна, даваща се на куче, търсещо отровни примамки. Строгият хранителен режим предпазва обученото куче от това да посегне на поръсена с отрова примамка.
  • Редовни прегледи, ваксинации и обезпаразитяване – дългият престой в дивата природа, контактът с трупове на диви и домашни животни поставят ежедневно на риск здравето на Барс.
  • Екипировка – от средства за награждаване до сигнални жилетки, които ясно показват, че това е работно животно, изпълняващо служебните си задължения.
  • Пътни разходи – поддръжка на високопроходим автомобил и горивото към него, за да може да се откликва на всеки сигнал за отрови в природата на всяко място в страната.

Може да дарите онлайн на сайта ни, или на следната банкова сметка:

IBAN: BG53UBBS81551060107329
BIC: UBBSBGSF
Обединена българска банка АД

Основание за дарение „Охрана на гнезда“ + телефон или имейл за контакт

Постиженията на Барс и Ники

Вече седем години Барс и Ники са част от екипа на  Българското дружество за защита на птиците. Досега двамата са направили стотици активни претърсвания във важни за световно застрашени видове птици места.

Барс и Ники се отзовават на мига при всички най-тежки инциденти с отровени диви и домашни животни през последните години. Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети, особено върху хищните птици, сред които световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел.

До какво води използването на отрови

През юни 2020 година заради отрови загина цяло семейство египетски лешояди в Източните Родопи. През септември 2019 г. в района на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел. През март 2017 г. в Кресненското дефиле са отровени над 30 белоглави лешояда, с което почти изцяло бе унищожена наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за възстановяване, колония на вида.