Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Те са част от всекидневието ни

Толкова сме свикнали с тях, че ги приемаме като фон на нашето всекидневие. От тяхното оцеляване, зависим и ние хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните ѝ елементи, не може да съществува хармония. Какво имаме предвид ще илюстрираме с пример от София.

© Св. Спасов/Полско врабче
© Св. Спасов/Син синигер

Софийските кестени и синигерът

Всички обичаме софийските кестени, които красят големите паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на столицата и осигуряват необходимия чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом на много обитатели – насекоми, гризачи и птици. Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на листоминиращия молец, който унищожава листата на дърветата. Единственият му естествен „враг“, открит до момента, е синигерът – известен природен санитар. За ден синигерът изяжда толкова насекоми, колкото е собственото му тегло. В периода, докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколко стотин килограма насекоми!

© Св. Спасов/Син синигер

Зимно подхранване на птиците

Можем да помогнем на всички необикновени „обикновени“ видове птици, които зимуват край нас и правим това вече повече от 10 години заедно в кампанията „Зрънце любов“.

Всеки може да се включи в инициативата, независимо къде живее. Като поставиш и зареждаш редовно със семена хранилка за птици през зимата, помагаш на своите пернати съседи да оцелеят в дните, когато земята е покрита със сняг и лед.

© Йордан Христов/Полско врабче
© Св. Спасов

Какво е зимно подхранване на птиците?

Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Тогава те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем, като им дадем шепа семки. Поставянето на хранилки за птиците у дома на балкона, в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси, е нашето зрънце любов, което даряваме на птиците.

© Св. Спасов

Как да се включите?

1. Направете хранилка за птицинаправете своя хранилка за птици от пластмасова бутилка  и я поставете на балкона, в двора или в най-близкия парк. Редовно я пълнете със слънчогледови семки. Семенцата трябва задължително да са сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птици, зимуващи по нашите ширини

© Севдалина Кацарова/Голям синигер

2. Предайте идеята нататък – споделете с приятели, разкажете в социалните мрежи, подарете хранилка на приятел, организирайте работилница в детската градина или училището на вашето дете. Вие знаете по-добре как да помогнете идеята да намери нови съмишленици. Защото когато сме много промяната е по-голяма! Защото всяко зрънце, подарено на птиците, е зрънце любов!

Подарете зрънце любов на птиците в студените зимни дни!

© Севдалина Кацарова/Голям синигер