Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Още един мъртъв белоглав лешояд беше открит от гръцки орнитолози на територията на ветрогенераторен парк. Това е втория подобен случай за последната седмица и по всяка вероятност и двата инцитента са свързани с наличието на храна за лешоядите в близост до генераторите.

На 28-ми май служители от парка се обръщат за съдействие към орнитолози от WWF-Гърция – открит е труп на умряла крава, който привличал птиците от района към мястото. Въпреки че, мършата е била премахната от района, на следващия ден , 29-ти май, трупът на втория убит лешояд е бил намерен на 1 км от мястото на първия инцидент. Птицата е била разсечена на две от перките на генератора, а частите от тялото й са били разпръснати в радиус от 50 метра около мястото. Гръцките орнитолози предполагат, че инидента се е случил преди 10-12 дни , приблизително по времето , когато е загинала и пътвата птица.

Тези два случая (както и други като Проходът Алтамонт в Калифорния, САЩ, Тарифа и Навара в Испания) показват, че поставянето на ветрогенератори в места, интензивно ползвани от птиците, не са подходящи за развитие на добив на алтернативна и екологично чиста енергия. Изграждането на такива съоръжения на места, където се концентрират големи количества птици, особено мигриращи птици, грабливи птици или други реещи се птици води до висока смъртност при сблъсък с ветрогенераторите.
Въпрос на време е подобни инциденти да започнат да се случват и у нас, ако няколкото проекта за изграждане на ветропаркове по билните части на пограничните планини с Гърция бъдат одобрени и реализирани.

Информацията ни беше предоставена от WWF-Гърция.

Страницата е в процес на разработка. Молим да ни извините за това, че някои от функционалностите все още не са активни.