Северен славей
Описание:
Дължина на тялото: 15 – 17 см. Размах на крилата: 24 – 26 см
Оперението е сиво-кафяво отгоре и по-светло отдолу. От южния славей се отличава по напетнените гърди и по-малко ръждивата опашка.
Храна и местообитания:
Храни се с ларви и възрастни на насекоми, червеи, плодчета и др. Обитава влажни и заливни крайречни гори и храсталаци.
Гнездене:
Гнездото е разположено в основата на гъсти храсти, близо до земята. Снася 4 – 5 яйца, има едно поколение годишно през периода май-юни.
Разпространение в България:
У нас има изолирани находища по поречието на р. Дунав и Черноморието.
Миграция и зимуване:
Зимува в Африка. Пролетната миграция е през април-май, а есенната – през август-октомври.
Заплахи:
Изсичане на крайречните гори и храсталаци, пресушаване на заливните гори.
Природозащитен статус в България:
Не е застрашен.
Сходни видове:
Южен славей, червеногръдка.
Открийте птиците на България със SmartBirds – мобилно приложение с определител на гнездящите видове и електронен дневник за наблюдения.
Снимки: ©Младен Василев (www.mladvaswildlife.com).