Тръстиково шаварче
Описание:
Дължина на тялото: 16 – 20 см. Размах на крилата: 25 – 26 см
Най-едрото шаварче. Често пее кацнало на върха на някоя тръстика. Характерни са голямата глава и дългата дебела като на дрозд човка. Окраската му е сиво-кафява.
Храна и местообитания:
Храни се с насекоми и паяци. Обитава масиви от тръстика и папур във влажни зони с различни размери.
Гнездене:
Гнездото е закрепена на стъблата на тръстиката над водата. Снася 3 – 6 яйца, има 1 – 2 поколения годишно през периода май-август.
Разпространение в България:
Често срещан вид във влажните зони на Тракийската низина, Дунавската равнина, Черноморието, Софийското поле и долината на р. Струма.
Миграция и зимуване:
Зимува в Африка. Пролетната миграция е през април, а есенната – през август-септември.
Заплахи:
Пресушаване на влажните зони, застрояване на крайбрежията на езерата, засипване на тръстиковите масиви със строителни и битови отпадъци.
Природозащитен статус в България:
Не е застрашен.
Сходни видове:
Блатно шаварче, мочурно шаварче, индийско шаварче.
Открийте птиците на България със SmartBirds – мобилно приложение с определител на гнездящите видове и електронен дневник за наблюдения.
Снимки: ©Светослав Спасов (www.natureimages.eu).