Сивогуша завирушка
Описание:
Дължина на тялото: 13 – 14 см. Размах на крилата: 19 – 21 см
Често пее от върха на храсти и дървета. Оперението е кафеникаво с черни надлъжни напетнявания, подобно на врабче, но гушата и вратът са сиви, а клюнът е тънък.
Храна и местообитания:
Храни се с насекоми, паяци и семена. Обитава предимно алпийските части на планините с храстови формации и от клек и хвойна, но се среща и в покрайнини на иглолистни и смесени гори.
Гнездене:
Гнездото е от трева и мъх, разположено в храст. Снася 4 – 5 яйца, има 1 – 2 поколения годишно през периода май-юли.
Разпространение в България:
Среща се в планините Рила, Пирин, Западни Родопи, Осоговска планина, Витоша, Западна и Централна Стара планина и Средна гора.
Миграция и зимуване:
Извършва вертикални миграции и скитания.
Заплахи:
Увреждане на местообитанията при строеж на туристическа инфраструктура.
Природозащитен статус в България:
Не е застрашен.
Сходни видове:
Пъстрогуша завирушка.
Открийте птиците на България със SmartBirds – мобилно приложение с определител на гнездящите видове и електронен дневник за наблюдения.
Снимки: ©Николай Петков (www.naturephotos.eu).