Скалолазка
Описание:
Дължина на тялото: 15 – 17 см. Размах на крилата: 30 – 35 см
Тялото е тъмносиво, а крилата са тъмночервени с бели петна по първостепенните махови пера. Клюнът е сравнително дълъг и закривен. През гнездовия сезон мъжкият е с черни гуша и гърло.
Храна и местообитания:
Храни се с насекоми и паяци. Обитава отвесни скални стени в планините.
Гнездене:
Гнезди в скални кухини. Снася 4 яйца, има едно поколение годишно през периода май-юли.
Разпространение в България:
У нас се среща в планините Рила, Пирин, Западни Родопи и Централна Стара планина.
Миграция и зимуване:
Постоянен вид. През зимата извършва вертикални миграции и скитания.
Заплахи:
Безпокойство през периода на размножаване.
Природозащитен статус в България:
Уязвим.
Открийте птиците на България със SmartBirds – мобилно приложение с определител на гнездящите видове и електронен дневник за наблюдения.
Снимки: ©Светослав Спасов (www.natureimages.eu).