Трънковче
Описание:
Дължина на тялото: 15 – 17 см. Размах на крилата: 22 – 27 см
Оперението на гърба и горната страна на крилата е кафяво, коремът и гърдите са сиво- бели, Опашката е ръждивочервена с черно-бели върхове на крайните опашни пера. Има ясно изразена светла вежда над окото.
Храна и местообитания:
Храни се с насекоми. Обитава сухолюбиви храсталаци на места с топъл климат.
Гнездене:
Гнезди в храсти близо до земята. Снася 2 – 5 яйца, има 1 – 2 поколения годишно през периода май-август.
Разпространение в България:
Единични двойки вероятно се размножават по Черноморското крайбрежие.
Миграция и зимуване:
Зимува в Африка. Пролетната миграция е през април-май, а есенната – през август-септември.
Заплахи:
Премахване на храстовата растителност.
Природозащитен статус в България:
С недостатъчно данни.
Сходни видове:
Южен славей.
Открийте птиците на България със SmartBirds – мобилно приложение с определител на гнездящите видове и електронен дневник за наблюдения.
Снимки: ©Светослав Спасов (www.natureimages.eu).