Чавка (гарга)
Описание:
Дължина на тялото: 30 – 34 см. Размах на крилата: 64 – 73 см
Най-дребната вранова птица, която се среща у нас. Оперението е изцяло черно, със сиви бузи и тил. Ирисът е сиво-бял. Отличава се от другите вранови птици по размера, по-късия клюн и пропорционално по-дългите крила.
Храна и местообитания:
Храни се основно с ларви и възрастни на насекоми, охлюви, дребни птици и бозайници, но също така и със семена и плодове. Обитава скалисти райони, включително на морския бряг, населени места и групи от стари хралупести дървета сред открити терени.
Гнездене:
Гнезди колониално и поединично. Гнездата са в скални цепнатини, комини и подпокривни пространства на сгради, кухини под мостове, дупки в отвесни земни откоси, хралупи на дървета и др. Снася 4 – 6 яйца, има едно поколение годишно през периода април-юли.
Разпространение в България:
Има разпръснато разпространение в цялата страна, предимно в равнинните и полупланинските райони. Отсъства в планините и в обширните горски райони. Често срещан вид в градовете.
Миграция и зимуване:
Постоянен вид. През зимата образува ята, често с посевни и сиви врани.
Заплахи:
Прекомерна употреба на инсектициди в земеделието, разрушаване на колониите при обновяване на сгради и мостове.
Природозащитен статус в България:
Не е застрашен.
Сходни видове:
Посевна врана, жълтоклюна гарга.
Открийте птиците на България със SmartBirds – мобилно приложение с определител на гнездящите видове и електронен дневник за наблюдения.
Снимки: ©Светослав Спасов (www.natureimages.eu).