Червенушка
Описание:
Дължина на тялото: 15 – 17 см. Размах на крилата: 22 – 26 см
Гърбът е сив, крилото, опашката и темето – черни. Мъжкият се различава от женската по червената долна страна на тялото. Женската тук е сиво-кафява. И при двата пола кръстът е бял.
Храна и местообитания:
Храни се основно със семена, пъпки и плодчета на различни растения и безгръбначни животни. Обитава иглолистни и смесени гори с обилен подлес.
Гнездене:
Гнездото е разположено на клони на гъсти храсти или дървета. Снася 4 – 7 яйца, има 2 поколения годишно през периода април-юли.
Разпространение в България:
У нас се среща в планините Рила, Пирин, Западни Родопи, Витоша, Осоговска планина, Централна и Западна Стара планина.
Миграция и зимуване:
Постоянен вид. През зимата извършва вертикални миграции и скитания.
Заплахи:
Унищожаване и увреждане на местообитанията при горскостопански дейности и сеч за изграждане на ски писти и друга туристическа инфраструктура.
Природозащитен статус в България:
Не е застрашен.
Сходни видове:
Черешарка, обикновена кръсточовка.
Открийте птиците на България със SmartBirds – мобилно приложение с определител на гнездящите видове и електронен дневник за наблюдения.
Снимки: ©Борис Белчев (www.alcedowildlife.com).