Черноглава овесарка
Описание:
Дължина на тялото: 15 – 17 см. Размах на крилата: 26 – 30 см
Мъжкият е с черна глава, гърбът и раменете са ръждивокафяви без петна. Оперението отдолу е яркожълто. Женските и младите са подобни на мъжките, но по-бледи и главата е сиво-кафява.
Храна и местообитания:
Храни се с насекоми и семена. Обитава топли и сухи райони с пасища и храсти, лозя, градини, ниви със синори и ивици от храсти и дървета.
Гнездене:
Гнездото е близо до земята, най-често в гъсти бодливи храсти. Снася 4 – 5 яйца, има едно поколение годишно през периода май-юли.
Разпространение в България:
Многоброен вид в Източни Родопи, Сакар, Дервентски възвишения, Странджа, Черноморието, Добруджа и долината на р. Струма. Има групово разпространение в Тракийската низина, Дунавската равнина и Софийското поле.
Миграция и зимуване:
Зимува в Африка. Пролетната миграция е през април, а есенната – през август.
Заплахи:
Интензификация на земеделието, прекомерна употреба на инсектициди, разораване на пасищата, премахване на храстовата и дървесната растителност в земеделските райони.
Природозащитен статус в България:
Не е застрашен.
Сходни видове:
Жълта овесарка, тръстикова овесарка, зеленогуша овесарка.
Открийте птиците на България със SmartBirds – мобилно приложение с определител на гнездящите видове и електронен дневник за наблюдения.
Снимки: ©Светослав Спасов (www.natureimages.eu).