Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Направи си сам – хранилка за птици

Маси за птици

Масите за птици са подходящи за различни видове птици и за различни видове храна за тях. Не се изкушавайте от сложни дизайни за маси за птици, които може да намерите в различни източници на информация по темата, защото те са трудни за почистване и поддръжка. Една обикновена тава, например, е напълно подходяща, независимо от това, дали ще й направите покрив или не.

При изработването или купуването на маси за птици трябва да следите за следните подробности:

 • Да има повдигнат ръб от няколко сантиметра. Важен е за задържането на храната. При наличието на ръб поставената храна няма лесно да се разпилява от птиците.
 • Да има жлеб, за да може да изтича дъждовната вода и да позволява по-лесното почистване на замърсяванията и остатъците от храна.
bird-nuthatch-bird-feeder-is-fed-with-seeds---web
© Йордан Христов - Голям синигер

Хранилки

Предлагат се разнообразни по форма и размери хранилки, изработени от различни материали, но най-често от метал и пластмаса. Някои дори имат „клетка“ около тях, за да са недостъпни за катерици или по-едри птици.

Поддържането на хранилките през зимата и ранната пролет е най-важно за птиците, тъй като това са сезоните, в които естествената храна за птиците е оскъдна.

Може да продължите да храните птиците през пролетта и лятото, като така ще им помогнете по-лесно да отгледат малките си.

Изберте най-добрата хранилка за Вас:

Хранилка за фъстъци

Направени са от метал под формата на мрежа. Те са единственият безопасен начин за предлагане на ядки на дивите птици. Окото на мрежата трябва да бъде достатъчно голямо, за да предотврати увреждане на клюна на птиците, и достатъчно малъко, за да пропуска преминаването на по-големи парчета от ядките, които могат да бъдат опасни за живота на птиците. Препоръчителният размер на отвора на мрежата е 6 мм.

Хранилка за слънчоглед и други семена

Направени са от прозрачни пластмасови контейнери с отвори, през които птиците имат достъп до семената. Те са предназначени основно за слънчоглед и други смеси от семена.

Съвети:

 • Важно е да почиствате редовно хранилките за птици от замърсявания и остатъци от храната.
 • Не трябва да позволявате навлажняване на храната в хранилката.

Как да си направите хранилка за птици от пластмасова бутилка?

Да си направите хранилка за птици от пластмасова бутилка е бързо и лесно. Така ще помогнете да дивите пернати, които живеят близо до вас и едновременно с това ще рециклирате.

Необходими материали:

 1. Пластмасова бутилка. Най-добре е да използвате такава от 1 л. или 1,5 литра.
 2. Две пръчици около 20 см – може да използвате клончета, неподострени моливи, китайски пръчици за хранене. Използвайте въображението си!
 3. Инструмент за пробиване – шило, пергел, ножици или макетно ножче. Най-лесно и бързо става с поялник, но трябва да бъдете изключително внимателен при ползването му.
 4. Въженце, дълго около 20-30 см
 5. Семенца за пълнене на бутилката.

Следвайте 7 прости стъпки:

 1. Почистете и изсушете бутилката, за да сте сигурени, че семенцата в нея няма да мухлясат.
 2. Пробийте две дупки в долния край на бутилката от двата срещуположни края – както е показано на картинката.
 3. Вкарате в тях едната пръчица и повторете същото с още една пръчица малко по-нагоре, на 90° спрямо първата. Пъчиците ще служат за кацане на птиците.
 4. На около 4 см над всеки изход на пръчиците пробийте малка дупчица, от която птиците да кълват семенца. Отворчето не трябва да е много широко, за да не падат семената сами.
 5. Пробийте две дупчици при гърлото на бутилката и пъхнете в тях въженцето. Завържете го, така че да се образува закачалка. Друг вариант е да пробиете дупка в средата на капачето на бутилката и да прокарате през нея въженцето, като отново завържете като закачалка.
 6. Напълнете със семки, като използвате фуния или навит на фуния лист хартия.
 7. Закачете на клон на дърво или на нещо високо на терасата или в двора.

Съвети:

 • Винаги използвате за хранене на птиците само сурови и безсолни семена. Най-подходящи са слънчогледовите семки.
 • Птиците имат нужда от време, за да свикнат с новата хранилка. Понякога може да им отнеме седмица докато се престрашат.
 • Сложете хранилката на висок клон и внимавайте мястото да не е достъпно за котки.
 • Пълнете хранилката със семена през цялата зима, особено когато времето трайно застуди и падне първият сняг.
 • Най-честите посетители на вашата хранилка ще бъдат големият и синият синигер, горската зидарка, обикновената и планинската чинка, черешарката, сойката и гълъбът.
 • Отделете време да наблюдавате крилатите си гости и използвайте определител за птици, за да ги опознаете. Можете да ги снимате, като използвате камера или телефона, или да ги нарисувате.
 • Пълнете редовно хранилката за птици със семенца!