Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

Успешен гнездови сезон имаха двойката бели щъркели Драго и Драга в село Драгушиново, община Самоков, чието гнездо беше наблюдавано, благодарение на специална камера, поставена в рамките на проект „Живот за птиците“, който се координира от ЧЕЗ Разпределение България в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Щъркелите успяха да отгледат три малки – Вяра, Надежда и Любов, които напуснаха гнездото в средата на август.

Село Драгушиново е населенето място с най-много активни щъркелови гнезда в България – 44. Затова точно тук през март 2019 г. екипът на проекта монтира камера за наблюдение на гнездото. На 12 май тази година се излюпи първото щъркелче от наблюдаваното гнездо, а през следващите два-три дни – останалите три. За съжаление най-късно излюпеното щъркелче не успя да оцелее. Благодарение на ежедневните онлайн наблюдения, станахме свидетели на различни навици в поведението на една от най-обичаните птици у нас и по света. Драго и Драга се оказаха добри родители, които се грижеха за малките си в сняг, дъжд и жега.

ЧЕЗ Разпределение България обезопаси 355 щъркелови гнезда за последния разрешителен период септември 2019 г. – февруари 2020 г., а през следващия компанията планира да повдигне на изкуствени платформи още 300 рискови гнезда. Това е една от ключовите дейности по проект „Живот за птиците“, като целта е да бъдат обезопасени общо 900 рискови щъркелови гнезда. По този начин ще бъдат намалени инцидентите и заплахата за живота на любимите на много хора щъркели. Платформите  ще спомогнат и за опазване на околната среда, чрез предотвратяване на пожари и ще намалят броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта на птиците с мрежата.

В момента Вяра, Надежда и Любов от село Драгушиново са се отправили към първото си сериозно предизвикателство в живота – есенната миграция към Африка. Догодина, в началото на месец март, ще очакваме отново завръщането на щъркеловото семейство Драго и Драга и ще продължим да следим живота им, благодарение на камерата.