Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

SmartBirds

Какво са SmartBirds и SmartBirds Pro?

SmartBirds и SmartBirds Pro са две отделни приложения за мобилни устройства, работещи под операционна система Android.

SmartBirds съдържа определител на гнездящите птици в България, помагало за ловеца и опростен електронен бележник. Приложението съдържа и карти и описание на българските Натура 2000 зони, обявени за опазване на дивите птици. SmartBirds е подходящо за начинаещи бърдуочъри, природолюбители и ловци.

SmartBirds Pro представлява електронен полеви дневник за бързо и лесно записване на наблюдения на птици, бозайници, земноводни, влечуги, защитени и други безгръбначни животни и защитени растения. SmartBirds Pro е свързано с Информационната система за биологична информация на БДЗП намираща се на уеб адрес www.SmartBirds.org. SmartBirds Pro е подходящо, както за записване на единични наблюдения на запалени природолюбители, така и за провеждане на специализиран биологичен мониторинг от специалисти.

©-Г.Попгеоргиев-Каспийска-блатна-костенуркаgif
© Св. Спасов-Голям гмурец

Защо да записвам наблюдения със SmartBirds Pro?

Данните, които се събират, са от голямо значение за защита на природата, защото съвременните познания за разпространението и числеността на дивите животни са задължително условие за тяхното ефективно опазване.

Какви са страниците в електронния полеви дневник?

SmartBirds Pro съдържа 4 базови форми с включени най-необходимите полета за събиране на полеви данни.

© Св. Спасов/Голям гмурец

Най-големите предимства на SmartBirds Pro са:

fas|fa-check|
Чрез вградения в мобилното устройство GPS, приложението веднага позиционира на Google map (нормална, сателитна и хибридна карти) или Open Street map (OSM), позволяващи използване онлайн и офлайн.
fas|fa-check|
Заснемане на наблюденията и директно добавяне на номера на изображението в полевия дневник.
fas|fa-check|
Събраната информация лесно може да споделиш с приятели, чрез електронна поща.
fas|fa-check|
Събраната информация може да изпратиш и към базата ни с данни, а ние ще я използваме с природозащитни цели.
© Георги Попгеоргиев/Червенокоремна бумка

SmartBirds Pro топ наблюдатели

Може да станеш един от 10-те топ наблюдатели в SmartBirds Pro – да си сред хората, които правят най-много наблюдения сред дивата природа, които записват в своя електронен полеви дневник.

Ако обичаш природата и желаеш да помогнеш на опазването й в България, регистрирай се в SmartBirds Pro и събирай данни от наблюденията си бързо, лесно, удобно и приятно.

Изтеглете мобилното приложение оттук.

Подробни инструкции за работа с приложението ще намерите в това видео.

Инструкциите можете да прочетете и тук.

SmartBirds – 3 в 1

Определител на гнездящите птици в България, помагало за ловеца и още електронен бележник, събрани на едно място, или – това е популярното мобилно приложение SmartBirds.

За кого е SmartBirds?

За хората, които обичат да прекарват много време сред природата, за тези които търсят и искат да опознаят по-добре птиците на България, а също и за онези, които искат да помагат за спазването на ловното законодателство.

Какво ще открия в SmartBirds?

Изтегляйки SmartBirds на мобилното си устройство се сдобиваш с онлайн определител на гнездящите птици в България, който може да използваш навсякъде и по всяко време, като дори не е необходимо да имаш мобилна връзка. За разлика от дебелите определители, отпечатани на хартия, този не тежи допълнително в багажа, когато го ползваш навън сред природата.

© Богдан Боев

Определителят

Онлайн определителят включва описание на 269 вида птици, гнездящи у нас. Състои се от снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в страната могат да бъдат наблюдавани. Включена е и кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитен статус и заплахите, които ги грозят.

Електронният дневник

В него може да съхраняваш наблюденията си и може да ги споделяш с приятели чрез електронна поща или в социалните мрежи. За по-лесно и удобно използване, електронният дневник е с автоматично въвеждане на данни за наблюдаващия, дата и час, както и точно определяне на GPS координатите на наблюдателя.

© Богдан Боев

Помагало за ловеца

Включва информация за 55 вида птици, които са разрешени за лов, или видове с регулярно ползване, но също така и защитени видове птици, които са сходни по външен вид с някои ловни видове и често стават неволна жертва на ловците. Всеки от тях е представен с кратко описание с акцент на ключовите за определянето му белези. Това позволява много бързо определяне на вида, достъп до информация за статуса му – разрешен за лов или не, и, ако е разрешен, какви са нормите и сроковете за ловуването му.

И още нещо…

В SmartBirds ще намериш подробна информация за зоните от мрежата Натура 2000, обявени за опазване на птиците. GPS позиционирането позволява и да се провери местоположението на потребителя спрямо най-близките Натура зони и да се разгледа на Google карта границите на всяка от тях.

Награди

SmartBirds бе номиниран от World Summit Award Mobile за най-добро приложение в световен мащаб в категорията Околна среда за 2014 г. и определено от технологичното списание HiComm като едно от най-интересните мобилни приложения у нас.

© Богдан Боев/Син синигер

Страницата е в процес на разработка. Молим да ни извините за това, че някои от функционалностите все още не са активни.