Българско дружество за защита на птиците
  SmartBirds
  Магазин
  Определител

SmartBirds

Какво са SmartBirds и SmartBirds Pro?

SmartBirds и SmartBirds Pro са две отделни приложения за мобилни устройства, работещи под операционна система Android.

SmartBirds съдържа определител на гнездящите птици в България, помагало за ловеца и опростен електронен бележник. Приложението включва и карти и описание на българските Натура 2000 зони, обявени за опазване на дивите птици. SmartBirds е подходящо за начинаещи бърдуочъри, природолюбители и ловци.

SmartBirds Pro представлява електронен полеви дневник за бързо и лесно записване на наблюдения на птици, бозайници, земноводни, влечуги и други защитени безгръбначни животни и защитени растения. SmartBirds Pro е свързано с Информационната система за биологична информация на БДЗП, която се намира на уеб адрес www.SmartBirds.org. SmartBirds Pro е подходящо както за записване на единични наблюдения на запалени природолюбители, така и за провеждане на специализиран биологичен мониторинг от специалисти.

©-Г.Попгеоргиев-Каспийска-блатна-костенуркаgif
© Св. Спасов-Голям гмурец

Защо да записваме наблюдения със SmartBirds Pro?

Данните, които се събират, са от голямо значение за защитата на природата, защото съвременните познания за разпространението и числеността на дивите животни са задължително условие за тяхното ефективно опазване.

Какви са страниците в електронния полеви дневник?

SmartBirds Pro съдържа 4 базови форми с включени най-необходимите полета за събиране на полеви данни.

© Св. Спасов/Голям гмурец

Най-големите предимства на SmartBirds Pro са:

Чрез вградения в мобилното устройство GPS приложението веднага позиционира на Google map (нормална, сателитна и хибридна карта) или Open Street map (OSM), позволяващи използване онлайн и офлайн.

Заснемане на наблюденията и директно добавяне на номера на изображението в полевия дневник.

Събраната информация лесно може да се сподели с приятели чрез електронна поща.

Събраната информация може да се изпрати и към базата ни с данни, а ние ще я използваме с природозащитни цели.

© Георги Попгеоргиев/Червенокоремна бумка

SmartBirds Pro топ наблюдатели

Може да станете един от 10-те топ наблюдатели в SmartBirds Pro – да сте сред хората, които правят най-много наблюдения сред дивата природа, които записват в своя електронен полеви дневник.

Ако обичате природата и желаете да помогнете на опазването ѝ в България, регистрирайте се в SmartBirds Pro и събирайте данни от наблюденията си бързо, лесно, удобно и приятно.

Изтеглете мобилното приложение оттук.

Подробни инструкции за работа с приложението ще намерите в това видео.

Инструкциите можете да прочетете и тук.

SmartBirds – 3 в 1

Определител на гнездящите птици в България, помагало за ловеца и още електронен бележник, събрани на едно място – това е популярното мобилно приложение SmartBirds.

За кого е SmartBirds?

За хората, които обичат да прекарват много време сред природата, за тези, които търсят и искат да опознаят по-добре птиците на България, а също и за онези, които искат да помагат за спазването на ловното законодателство.

Какво ще открия в SmartBirds?

Изтегляйки SmartBirds на мобилното си устройство, се сдобивате с онлайн определител на гнездящите птици в България, който може да използвате навсякъде и по всяко време, като дори не е необходимо да имате мобилна връзка. За разлика от дебелите определители, отпечатани на хартия, този не тежи допълнително в багажа, когато го ползвате навън сред природата.

© Богдан Боев

Определителят

Онлайн определителят включва описание на 269 вида птици, гнездящи у нас. Състои се от снимки на птиците, карти с разпространението им в България и информация за това как изглеждат, с какво се хранят, какви местообитания предпочитат и къде в страната могат да бъдат наблюдавани. Включена е и кратка информация за тяхното размножаване, периодите на миграция, природозащитен статус и заплахите, които ги грозят.

Електронният дневник

В него може да съхранявате наблюденията си и може да ги споделяте с приятели чрез електронна поща или в социалните мрежи. За по-лесно и удобно използване електронният дневник е с автоматично въвеждане на данни за наблюдаващия, дата и час, както и точно определяне на GPS координатите на наблюдателя.

© Богдан Боев

Помагало за ловеца

Включва информация за 55 вида птици, които са разрешени за лов, или видове с регулярно ползване, но също така и защитени видове птици, които са сходни по външен вид с някои ловни видове и често стават неволна жертва на ловците. Всеки от тях е представен с кратко описание с акцент на ключовите за определянето му белези. Това позволява много бързо определяне на вида, достъп до информация за статуса му – разрешен за лов или не, и, ако е разрешен, какви са нормите и сроковете за ловуването му.

И още нещо…

В SmartBirds ще намериш подробна информация за зоните от мрежата Натура 2000, обявени за опазване на птиците. GPS позиционирането позволява да се провери местоположението на потребителя спрямо най-близката Натура зона и да се разгледа на Google карта границите на всяка от тях.

Награди

SmartBirds беше номиниран от World Summit Award Mobile за най-добро приложение в световен мащаб в категорията Околна среда за 2014 г. и беше определено от технологичното списание HiComm като едно от най-интересните мобилни приложения у нас.

© Богдан Боев/Син синигер