Горски бекас
Горски бекас (Scolopax rusticola) Описание: Дължина на тялото: 33 – 38 см. Размах на крилата: 55 – 65 смС размерите на гълъб, оперението е кафяво с по-тъмни напетнявания. На главата има напречни широки и тъмни ивици. Храна и местообитания: Храни се основно с червеи и...
Селска лястовица
Селска лястовица (Hirundo rustica) Описание: Дължина на тялото: 17 – 21 см. Размах на крилата: 32 – 35 смОтгоре е изцяло черна. Гърдите и коремът са бели, гърлото е ръждиво, а гушата е черна с ясно очертана граница. Най-характерният белег е дългата силно врязана...
Орехче
Орехче (Troglodytes troglodytes) Описание: Дължина на тялото: 9 – 10 см. Размах на крилата: 13 – 17 смЕдна от най-дребните наши птици. Оперението ѝ е изцяло кафяво с просветляване по шията и светла вежда. Има сравнително дълъг клюн и често държи опашката си повдигната...
Голям синигер
Голям синигер (Parus major) Описание: Дължина на тялото: 13 – 15 смНай-често срещаният синигер у нас. Главата е черна с бели бузи. Коремът е жълт, разделен от черна надлъжна ивица, която при мъжките е по-широка отколкото при женските. При младите тя почти липсва....
Голямо белогушо коприварче
Голямо белогушо коприварче (Sylvia communis) Описание: Дължина на тялото: 13 – 15 см. Размах на крилата: 19 – 23 смМъжкият е със сива глава и бузи, които контрастират с бялата гуша. Женската е с кафеникава глава. Гърдите имат розов оттенък, гърбът е сиво-кафяв. При...
Саблеклюн
Саблеклюн (Recurvirostra avosetta) Описание: Дължина на тялото: 42 – 46 см. Размах на крилата: 67 – 77 смИма характерен завит нагоре клюн. Оперението е преобладаващо бяло. Главата и върховете на крилата са черни, на гърба и горната част на крилата има надлъжни черни...
Бял ангъч
Бял ангъч (Tadorna tadorna) Описание: Дължина на тялото: 55 – 65 см. Размах на крилата: 100 – 120 смОперението е преобладаващо бяло, с тъмнозелена глава, широка кестенява ивица през гърдите и черни плещи. Подкрилията и надкрилията са бели, а маховите пера – черни....